Blog

Osakilpailu 4: Alastaro 11.-12.7.2014

Haastavin, raskain mutta täydellinen viikonloppu. Se on miten summaisin viikonlopun yhdeksi lauseeksi. 

Perjantain harjoitukset

Perjantaiaamuna pääsin Alastaron radalle ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Rata näytti jokseenkin samalta, muutamia pieniä muutoksia kanttareissa lukuunottamatta. Rata on yksi lempiradoistani Suomessa, sillä aikoinaan tällä kyseisellä radalla ajoin rataleimatutkinnon lumisateessa Formula Fordilla. Nyt kuitenkin alla oli Porsche ja varsinkin jarrutuspaikat oli haettava uudelleen ja saada auto nopeasti päivän aikana säädöiltään mukavaksi ajaa ja sitä myöten voittovauhtiin. Ajoimme päivän aikana viisi stinttiä, joista 4 ensimmäistä olivat pettymyksiä. Auto ei tuntunut hyvältä, eikä kierrosajat olleet mihin tähtäsimme. Ajoin vanhoilla renkailla, joten säätäminen hankaloitui entisestään joka stintin jälkeen, sillä kisa kuitenkin ajettaisiin uusilla pyörillä. Teimme tiimin kanssa kovasti töitä: pohdimme, kokeilimme, pohdimme lisää ja kokeiltiin taas jopa suuria muutoksia. Viimeiseen stinttiin sain vähän tuoreemmat pyörät alle ja niillä kokeilemamme säädöt olivat kohdallaan. Vauhti oli hyvää ja tiesin siis saavani unen seuraavana yönä!

 

Lauantain kisapäivä. Aika-ajot

Meillä ei ollut aamulla warm-upia, joten minun täytyi vain luottaa että edellispäivänä toimineet säädöt toimisivat myös aika-ajoissa. Aika-ajon ensimmäinen osa luisti jo mahtavasti, sain kellotettua nopeimman ajan, joten usko paalupaikkaan kirkastui mielessä. Toiseen osioon laitoimme uudet renkaat ja ero oli kuin yö ja päivä. Auto käyttäytyi juuri toivomallani tavalla ja sain tehtyä 3-4 todella nopeaa kierrosta, joista nopein oikeutti minulle myös paalupaikan. Emil Lindholm sai tehtyä myös hyvää työtä radalla ja kellotti toiseen ruutuun oikeuttavan ajan, joka ei ollut kaukana minun paaluajasta. Tiesin siis että kisasta saattaa tulla tiukka.

Ensimmäinen lähtö

Muutimme autoa hieman aika-ajon jälkeen, sillä odotin autosta tulevan pidemmässä stintissä hieman yliohjaava. Se oli kuitenkin hieman virhe, sillä ensimmäisessä kisassa auto oli liian ali-ohjaava. Startti onnistui omasta mielestäni hieman heikosti. Emil pääsi hyvin rinnalle ensimmäiseen mutkaan, mutta sain kuitenkin pidettyä paikan. Koko kisan ajan sain ajaa kieli keskellä suuta ja tehdä töitä tosissaan, jotta Emil ei pääsisi yrittämään ohitusta. Pienikin virhe olisi sen aiheuttanut. Kisa kuitenkin ajettiin maaliin ilman suuria virheitä ja sain pidettyä kärkipaikan ruutulipulle saakka. Tiesin että seuraavaan kisaan auto täytyi tuoda takaisin aika-ajosäätöihin, jotta pääsisin mutkien ulostuloissa aikaisemmin kaasulle. Emil teki minun imussa hieman minua paremman kierrosajan, joten hän starttaa toiseen lähtöön paalupaikalta ja minä toisesta ruudusta.

Toinen lähtö

Toiseen starttiin valmistautuessa kävin mielessäni lähtöä hyvin tarkasti läpi. Miten hyvä pito ulkolinjalla on? Jos ok pito, voisinko yrittää jarruttaa myöhemmin ja kuitata kärkipaikan jo ensimmäisessä mutkassa? Jos se epäonnistuu, missä paras ohituspaikka mahdollisesti olisi? Nämä olivat ne kysymykset, joita mietin mielessäni.

Startti sujui loistavasti, pääsin Emilin rinnalle jo heti suoralla. Ensimmäisessä mutkassa päätin siis kokeilla jarruttaa myöhemmin ja saada johtoaseman jo siinä. Tämä onnistui ja helpotti loppukisaa huomattavasti. Painoin kisan alkuvaiheen niin kovaa kuin pääsin, jotta saisin eroa muihin. Autokin toimi nyt loistavasti, joten onnistuin karkumatkayrityksessäni. Sain Emiliin turvallisen noin kuuden sekunnin eron koko kisan ajaksi. Viimeiset muutaman kierroksen otin jo hieman löysemmin ja pidin vain huolen ettei tule tehtyä turhia virheitä. Tulin lopulta voittajana maaliin noin 3,6 sekunnin voittomarginaalilla.

Viikonloppu oli siis loistava, sain maksimipisteet ja täten luotua 60 pisteen johtoaseman sarjan mestaruuspisteissä. Iso kiitos kuuluu tiimilleni EKO Racingille, joka taas kerran piti huolen että teknisiltä murheilta säästyttiin ja auto saatiin voittovauhtiin ja -säätöihin. Kiitos myös sponsoreille, tukijoille, ystäville ja muille tsemppaajille, jotka ovat minua alusta asti tukeneet. Vielä on kisoja jäljellä. Vielä on paljon töitä edessä, mutta minä omasta puolestani lupaan pitää saman yrityksen ja keskittymisen päällä, jotta jatkossakin saadaan hyviä tuloksia aikaan. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin kilpailuihin. Nyt on aika nauttia hetki Suomen kesästä ja rentoutua. Hyvää kesää kaikille!

Kuva: Mika Mäki / Mainostoimisto Ajaton Oy

Kuva: Mika Mäki / Mainostoimisto Ajaton Oy